Nyheter, Tips

Leie klær – en sentral del av et bærekraftig forbruksmønster

I dagens debatt om miljøpåvirkning og bærekraftig produksjon er flytrafikk, elbiler og lokal mat i fokus. Men ifølge en årlig UNCTAD (UN Conference On Trade Development) rapport står tekstilproduksjon for mer utslipp av klimagasser enn all flytrafikk og sjøtransport til sammen.

Ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, har vi nordmenn 359 plagg hver, og dette er en økende trend som kanskje fortjener en mer sentral plass i klimadebatten.

Rask mote

Haute couture merker som Prada, Gucci og Louis Vuitton, lanserer enorme mengder klær, noen få sesonger i året. De bruker måneder på å designe varer, behandle stoff og produsere og distribuere plaggene, i en prosess som ofte tar to år å gjennomføre. Rask mote (fast fashion) derimot, bruker rask respons produksjon (Quick respons manufacturing), lagrer råvarer lett tilgjengelig og effektiviserer distribusjonen etter respons fra markedet.

Rask mote forhandlere som TopShop, Zara, H&M, Cubus og Kappahl, er kjeder som skaper et forenklet handelsmiljø ved å bruke inspirasjon fra haute couture merker, lage design som ligner originalen og starte produksjonen raskt. Ofte kan etterligningen være på markedet allerede noen dager etter at produksjonen er i gang.

I stedet for å gi ut sesongmessige trender, bruker rask mote dynamisk utvalg, som er konseptet med å selge nye ting konstant, for å se hva som selger og hva som ikke gjør det. En H&M representant fortalte CBC i et intervju at det kommer nye klær i butikkene deres hver mandag, onsdag, fredag ​​og søndag. Og at i stedet for 4 sesonger i året, fokuserer de på 52 sesonger i året.

Øker i popularitet

Rask mote er det eneste segmentet i motebransjen som har vokst de siste 15 årene, ifølge administrerende direktør og medgründer av Rent the Runway, Jennifer Hyman.

H&M søkte i 2018 om å åpne 130 nye butikker på verdensbasis, og Inditex har åpnet over 1 butikk hver dag siden 2017. Inditex er et spansk tekstil- og konfeksjonskonsern som ble grunnlagt i 1985 av Amancio Ortega. Han startet den første forretningen i Inditex-detaljhandelsselskapet Zara i 1975. Inditex alene produserte 1,6 milliarder klesplagg i 2018, og er verdens ledende klesleverandør per i dag.

Miljøpåvirkningen

Den raske veksten i produksjon, etterspørsel, salg og dumping har satt sitt preg på miljøet. 

Vi bruker 10330 liter vann for å produsere en eneste bomullsgenser. Det utgjør 24 år med rent drikkevann for en person. Dessverre er syntetiske stoffer enda verre. Produksjon av tekstiler som polyester, nylon og spandex bruker nesten 342 millioner fat olje i året. Klærne som gis til veldedighet utgjør også et miljøproblem, da mye av klærne som ikke blir solgt blir sendt til utviklingsland, og mye av dette er allerede ødelagt når det kommer frem. Disse plaggene blir senere brent og kastet på fyllinger der. Dette, og selve produksjonen av plaggene, ødelegger elver, jord og helse verden over.

Forbruk og gjenbruk

I Amerika kaster hver person 36 kg klær i året, mens vi nordmenn kaster 23 kg hver.

Ifølge SIFO-rapporten “klesforbruk i Norge” beholder vi hvert plagg i 5,4 år, men  hvert femte plagg vi kjøper blir aldri brukt.

Bare ved å bruke klærne i 9 måneder lenger kan det redusere karbonavtrykket ditt for den varen med 30%. Og hvis alle kjøpte en brukt vare i året i stedet for nytt, ville det redusert CO2-utslippet med hele 6 kilo. Det tilsvarer å fjerne en halv million biler av veien i et år.

Leie klær med Tuckify

Leie av klær skaper en ny forbruksreise for hvert plagg. Før barnet ditt er to år, vil det ha vokst ut av 7 klesstørrelser allerede. Istedenfor å kjøpe dyre plagg i butikk, eller rask mote som ofte ødelegges før det kan gjenbrukes, kan barnet ditt bruke det beste av kvalitetsplagg, så lenge det er behov for det. Når plagget er for lite eller behovet endrer seg, sender du det bare tilbake slik at neste barn kan bruke det. Slitasje og ødeleggelser av plagg fikser vi, så istedenfor å havne på fyllingen får hvert plagg en ny sjanse, så langt det er mulig så klart.

Er du interessert i å vite mer om leie av klær? Se her!

Referanser: 

Klesforbruk i Norge”, rapport av SIFO

Trade and development” UNCTAD rapport 2019

A new textiles economy”, rapport av Ellen Macharthur Foundation, 2017

Environmental impact of the textile and clothing industry” European Parliament briefing

Global fashion industry statistics – International apparel” Fashion United

Related Posts